Budimpešta staje u vikend

by February 2023

Top iskustva i saveti za boravak u glavnom gradu Mađarske

Budimpešta je odličan izbor onda kada nemate puno dana na raspolaganju. Nama, koji živimo na severu Srbije, Budimpešta je praktično iza ćoška. 

Zašto ja Budimpeštu preporučujem kao destinaciju za vikend?

Ovaj grad, za razliku od mnogih drugih evropskih gradova, a pogotovo prestonica, nema puno onih must see atrakcija. Dakle, nema muzeja, galerija ili nekih atrakcija za koje čekate u redu ili su teško dostupne ili bi bila prevelika šteta ako ih ne obiđete. To Budimpešti daje notu opuštenosti, eleminiše preveliki pritisak i daje putniku šansu da u opuštenoj šetnji doživi ono što Budimpeštu čini posebnom. Po meni, to su Dunav, njegovi mostovi, fantastična gastronomija i par atrakcija i iskustava koji su nezaobilazni deo svake posete ovom gradu na severu Mađarske.

Šta čini vikend u Budimpešti nezaboravnim?

Hajde da sumiramo ono što ovaj grad čini posebnim. U nastavku posta se nalaze moje preporuke i iskustva zbog kojih se uvek rado vraćam Budimpešti.

1 – Šetnja obalom Dunava i mostovi koji povezuju njegove obale

Birajte stranu. Obe su prelepe. Dunav deli Budimpeštu da Budim i Peštu. Reka je premošćena sa brojnim mostovima. Svaki je različit i lep na svoj način.
Ja preporučujem da krenete od Margit mosta sa kog se pruža pogled na Margit ostrvo koje je raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom i do kog se možete spustiti stepenicama koje vode sa mosta.
Sledeći je čuveni Lančani most koji je najstariji viseći most u Evropi. Ovaj most je simbol Budimpešte i prepoznatljiv je po veličanstvenim statuama lavova koje se nalaze na oba kraja mosta. Zvaničan naziv ovog mosta je Sečenji i nosi naziv po njegovom idejnom tvorcu Ištvanu Sečenjiju.
Između Margit i Sečenji mosta, na Peštanskoj strani, se nalazi fascinanta zgrada Parlamenta, još jedan od simbola Budimpešte. Teško je rečima opisati impozantnost ovog zdanja. U njemu se oglada ono najlepše od baroka, gotike i renesanse, a veličina samog objekta oduzima dah. Ovo je treća po veličini zgrada Parlamenta u svetu. Gotovo je nemoguće sagledati lepotu ovog čuda arhitekture tokom šetnje, odnosno obilaskom oko zdanja. Dominantan položaj na samoj obali Dunava i sjajna osvetljenost zgrade omogućavaju da se Parlament najbolje doživi sa vode, ali o tome ćemo kasnije. Parlament je otvoren za posetioce, ulaz se plaća i moguć je obilazak sa vodičem.
U nastavku Lančanog mosta sa Peštanske strane se nalazi Bazilika Svetog Stefana, najveće crkveno zdanje u Budimpešti. Preporučujem da se popnete na kupolu bazilike, jer se odatle pruža prelep pogled na grad. Trg na kom se nalazi ova crkva je prostran i lep, okružen je brojnim ugostiteljskim objektima i vrlo je fotogeničan.

Budimpešta - Bazilika

Bazilika Svetog Stefana

Budimpešta - bazilika

Bazilika Svetog Stefana

Prelaskom preko Lančanog mosta na Budimsku stranu dolazite do gondole ili do uspona koji vodi do Budimske tvrđave, o kojoj ćemo pisati u nastavku ovog posta.
Dalje od Lančanog, nailazimo na još jedan most – Elizabeth ili Erzsebet most. Između ovog i Lančanog mosta, sa Peštanske strane, se proteže poznata pešačka Vaci ulica, koja nastavlja dalje sve do sledećeg mosta i centralnog marketa. Takođe, na ovom potezu se nalazi i Elizabetin trg na kom je smešten panoramski točak, koji je naročito atraktivan noću kada je predivno osvetljen. Sad trg se pretvara u svojevrsno mesto za piknik i druženje, na kom se okuplja veliki broj ljudi.

Budimpešta - Ferris Wheel noću
Budimpešta + Ferris Wheel danju

Prelaskom preko Elizabetinog mosta na Budimsku stranu dolazite do Rudaš banje i uspona do brda Gelert na kom se nalazi čuveni Spomenik slobode i odakle se pruža panoramski pogled na grad, Dunav i gotovo sve znamenitosti Budimpešte. Ako ostanete na Budimskoj strani i krenete dalje, doći ćete do prelepog kompleksa banje Gelert i veoma fotogeničnog Mosta slobode. Prelaskom na Peštansku stranu nailazite na Centralni market koji je atrakcija sam po sebi jer je smešten u prelepom zdanju. U ponudi unutar marketa su tradicionalni mađarski proizvodi, dok se na prvom spratu nalaze restorani u kojima možete probati tradicionalna lokalna jela, tako da je ovo pravo mesto za sve koji traže autentičan gastronomski doživljaj.

Budimpešta - Liberty Bridge

Most Slobode

Dalje od marketa ka sledećemo mostu se nalazi zgrada Univerziteta i tržni centar Balna. Ovaj potez je poznat po velikom broju ljudi koji šetaju ili uživaju u pogledu na Dunav u jednom od mnogobrojnih barova koji se nalaze sa spoljne strane tržnog centra. Atmosfera ovde je veoma opuštena i ovo je odličan način da zaokružite dan nakon svog ovog pešačenja. Setite se gde smo počeli – kod Margit mosta. Ima tu dosta kilometara.

2 – Vožnja dvojkom

Tramvaj broj 2 je redovna linija iako ova ruta ni po čemu nije redovna. Veoma je posebna, jer prolazi Peštanskom obalom Dunava i omogućava pogled na neke od najvećih znamenitosti Budimpešte. Ovo je pravi užitak i svojevrsno panoramsko razgledanje grada na krajnje romantičan način. Mnogi se dive onoj fasadi Parlamenta koja gleda na Dunav i nikad ne odu iza. Vožnja dvojkom će vam pružiti sveobuhvatni prikaz ovog zdanja. Takodje, sve vreme imaćete prelep pogled na Dunav i Budimsku obalu.
Karte za javni prevoz možete kupiti u samom prevozu ili putem aplikacije BudapestGO. Ova aplikacija je sjajna i za organizaciju javnog prevoza i lakše snalaženje u saobraćaju.
Dodatno, vrlo je fotogenično uhvatiti dvojku u kadar.

Tramvaj dvojka

Linija br. 2

Tramvaj dvojka

Linija br. 2

3 – Budim i njegove atrakcije

Ja Budimu dajem prednost u odnosu na Peštanski deo. Budim vraća u prošlost, dostojanstven je i elegantan. Ovde su manje gužve i lakše se diše.

Na Budimskoj strani ističu se Budimski dvorac koji je bila dom kraljevima i kraljicama, plemstvu i okupatorima. Do zamka se može doći peške ili gondolom. Preporučujem da kombinujete i da se gondolom popnete do zamka, a da se u povratku spustite kroz park (Castle Garden Bazaar) do palate. Iako vožnja gondolom ne traje dugo, ja je preporučujem jer je svojevrsni doživljaj. Sama gondola je veoma lepa, pogled je predivan, a mogu se napraviti i odlične fotke.
Ribarski bastion i Crkva svetog Matije su prave poslastice Budima i nezaobilazne atrakcije Budimpešte. Ovaj kraj je neopisivo fotogeničan i prelep. Posebno u proleće. Sa terase bastiona se pruža predivan pogled na Dunav i Peštansku obalu.
Pored gore nabrojanih znamenitosti Budima, doživljaj je i sama šetnja i lutanje uskim, kaldrmisanim budimskim ulicama.

Budim - Fisherman's Bastion

Ribarski bastion

Ulice Budima

Ulica u Budimu

4 – Krstarenje Dunavom

Ovo je možda najveći kliše, ali istovremeno i doživljaj koji ne smete propustiti jer je ovo prilika da doživite grad sa vode. Ima bezbroj brodova koji nude krstarenje. Nađite neki brod koji vam se sviđa u toku dnevne šetnje, potražite ga na internetu i rezervišite svoje mesto. Preporuka je da to uradite online, kako biste osigurali ulazak na željeni brod u željenom terminu. Ono što je važno je da izaberete brod koji ima otvorenu palubu, jer ćete želeti da izađete napolje kako biste uživali u fantastično osvetljenim mostovima i zgradama na obali. Krstarenja kreću na par sati. Ja bih rekla da najviše ima smisla odabrati polazak u sumrak, jer tad svetla koja osvetljavaju mostove i građevine na obali najlepše dolaze do izražaja. Pripremite se na apsolutnu opčinjenost osvetljenim Parlamentom.

Budimpešta - Parlament

Zgrada Parlamenta 

5 – Trg Heroja i okolina

Od Elizabetinog trga, koji je spomenut u tekstu gore, do Trga heroja vodi Andraši bulevar koji je deo UNESCO-ve baštine. Dug je preko 2 km i odlikuju ga drvoredi i prelepe zgrade. Svako jedna od najlepših je zgrada Opere, izgrađena u neo-klasičnom stilu i pod jednim uslovom – da ne bude veća od Bečke opere.
Trg Heroja je najupečatljiviji trg u Budimpešti. Trgom dominira statua Milenijumski stub na čijem vrhu se nalazi krilati kip anđela Gabrijela, dok se u podnožju nalaze kipovi istaknutih ličnosti Mađarske.
Trg okružuju Muzej lepih i Muzej savremene umetnosti, dok se u neposrednoj blizini nalaze Zoološki park, gradski park čiji se deo zimi pretvara u prostrano klizalište, vrlo atraktivan Vajdahunyad zamak, popularna Sečenji banja i zgrada gradskog Cirkusa.

Zamak Vajdahunyad

Vajdahunyad zamak

Zamak Vajdahunyad

Vajdahunyad zamak

6 – Eksplozija ukusa

Mađarska kuhinja je autentična, kalorična, ukusna i začinjena. Budimpešta pored lokalne nudi i širok spektar gastronomskih užitaka i autentičnih ukusa iz drugih delova sveta.
Čini mi se da je u svakom gradu tako, pa i ovde u Budimpešti – najbolji restorani su locirani oko Jevrejske četvrti. Budimpeštansku jevrejsku četvrt krasi Velika Sinagoga, druga po veličini u svetu.

Szimpla kert

Vrata u Kazinczy ulici, pored Szimpla Kert-a

Street Food Karavan

Karavan street food

U ovom kvartu se nalazi čuveni Szimpla Kert koji je u stvari veliki pub sa raznovrsnom ponudom. Raj za hipstere.

MARA RECOMMENDS

  • Bors Gastro Bar koji nudi vrlo autentičan street food
  • Karavan je mala prostorna celina sa sjajnom atmosferom i odličnim izborom street food opcija
  • Restoran Dobrumba sa sjajnom ponudom evropskih i ukusa Bliskog Istoka

Van jevrejske četvrti, za autentičan, lokalni doživljaj preporučujem ručak u Centralnom marketu ili restoran Hungarikum Bisztro. Kada ste u Budimpešti kurtoš kolač vas ne može zaobići. A kada je već tako, onda probajte najbolji, a to je Molnar’s koji se nalazi u Vaci ulici.

Langoš

Langoš u Karavan street food

Madjarska Gulaš

Hungarikum Bisztro

Jednu od najboljih pica ikad sam jela upravo u Budimpešti, pa ako želite da odmorite od lokalne kuhinje, preporuka je da predah potražite u restoranu La Coppola.
Ako tražite preporuku za poslastičarnicu ili autentičan kafe svi će preporučiti Gerbeaud ili New York cafe. U pitanju su legendarni objekti sa dugom i impresivnom istorijom koju će naplatiti ali vredi bar jednom posetiti bar neki od ova dva kafea.
Napomena: Budimpeštu odlikuje ogroman broj fantastičnih restorana, pub-ova i kafea. Ovo što je gore preporučeno je vrlo mali broj u moru odličnih mesta u kojima možete uživati u lokalnim i internacionalnim ukusima i odličnoj atmosferi. Svaka poseta Budimpešti otkriva nova mesta sa sjajnom ponudom.
Iako je Budimpešta dom nekim od najimpresivnijih građevina ne samo u Evropi, nego i u svetu, meni su ukusi i gastronomija ono po čemu pamtim svaki boravak u ovom gradu.

7 – Prevoz i smeštaj

Ako ste u Budimpeštu došli kolima, sve su šanse da ćete ih ostaviti na parkingu tokom boravka u gradu. Budimpešta je sjajno povezana linijama buseva, tramvaja i metroa.
Što se smeštaja tiče, ja bih preporučila:
Hotel T62 koji se nalazi na Peštanskoj strani, nedaleko od Margit mosta i kog odlikuje moderan enterijer i sjajna usluga koja uključuje odličan i obiman doručak
Hotel Maison Bistro koji se nalazi na Budimskoj strani i koji je među najlepšim hotelima u kojima sam ikad boravila. Vrhunska usluga, besprekorno uređenje enterijera, odličan restoran i zanimljiva istorija objekta u kom se nalazi doprinose da se ovaj hotel visoko kotira na listi mojih top iskustava po kojima pamtim Budimpeštu.

Po meni, najbolje godišnje doba za obilazak Budimpešte je proleće, kad se dan produži i temperature porastu taman onoliko koliko je potrebno za ugodnu celodnevnu šetnju i obilazak. Sve što vam treba u Budimpešti su plavo nebo i udobne patike. No, Budimpešta je prelepa i zimi, pogotovo oko praznika kada se u mnogobrojnim ulicama i trgovima organizuju Božićni marketi.

Hotel T62

Hotel T62

Hotel Maison

Maison Bistro & Hotel

Na ovom LINKU možete pronaći mapu na kojoj su obeleženi lokaliteti i objekti spomenuti u ovom postu.

Više fotografija, video materijala i preporuka možete pronaći na ovom Instagram highlight-u koji je posvećen Budimpešti.

Do sledećeg čitanja,
MARA

author Mara On The Road

Marija Davidović

Autor

Zdravo, ja sam Marija. U gepeku imam žicu za roštilj, kanađanke, masku za ronjenje i suncobran. Mogu da se spremim za put za manje od pola sata. To je moja super-veština.

 INSTAGRAM

Povezani sadržaj

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *