5 korisnih saveta pre putovanja na Tajland

by March 2024

Sve što treba da znate pre putovanja na Tajland

Ukoliko putujete na Tajland u sopstvenoj organizaciji, postoji par stvari koje treba da znate kako biste se olakšali planiranje i svoj boravak u ovoj prelepoj zemlji.

Viza i kako da je dobijem?

Ukoliko ste državljanin Srbije, trebaće vam viza za Tajland. Srećom, postupak je poprilično jednostavan, a viza se dobija brzo.

Postoje dva načina za dobijanje vize:

  1. Apliciranje preko tajlandskog poratala. Stranica je na engleskom jeziku i obrada zahteva koji je podnet preko ove stranice traje oko 30 dana. 
  2. Apliciranje preko lokalnog portala. Obrada zahteva za viziranje podnetog kroz ovaj portal traje kraće, odnosno oko nedelju dana i nešto je skuplja u odnosu na cenu viziranja preko gore navedene stranice. U momentu pisanja ovog posta, cena viziranja preko lokalnog portala iznosi oko 8.000 rsd.

Ja bih preporučila lokalni portal jer se viza zaista brzo dobije, a sam postupak apliciranja i podnošenja dokumentacije je jednostavan.

Pre podnošenja zahteva za vizu morate imati kupljenu povratnu avio kartu i rezervisane hotele, tačnije hotel u kom provodite prvih par noćenja.

frangipani flower

Local flower

thai cousine sticky rice

Mango sticky rice

Bukiranje hotela i prevoza

Tajland je krajnje komercijalizovana turistička destinacija, tako da se smeštaj i prevoz mogu zaista veoma lako pronaći i rezervisati.

Mi smo sve hotele pronašli preko Booking.com platforme. Izbor smeštajnih objekata je pozamašan i pitanje je samo šta preferirate i kojim budžetom raspolažete. 

Što se tiče letova do Tajlanda i tu postoji popriličan broj opcija, ali čini se da su letovi preko Istanbula (Turkish airlines) i Dohe (Qatar airlines) najčešći izbor putnika iz Srbije. Vodite računa samo da ostavite sebi dovoljno vremena za konekciju. Oba aerodrodroma su velika i pružaju bezbroj mogućnosti za odmor i razonodu, tako da ne treba da vas brine duga pauza. Letove rezervišete direktno, preko sajtova avio kompanija.

Lokalni prevoz

Tajland je velika zemlja. Ukoliko menjate destinacije tokom svog boravka, sve su šanse da ćete morati da bukirate i lokalni let. Uvek postoje alternative kao što su voz, autobus i brod, ali između nekih provincija let je daleko lakši, komforniji, brži, a moguće i jeftiniji način putovanja. 

Najveća lokalna avio kompanija je Thai Airways. Karte kupujete direktno preko njihovog sajta. Između velikih provincija postoji nekoliko letova dnevno (čitaj 10ak letova dnevno).

Ukoliko imate potrebu da pretražite ili rezervišete lokalni prevoz autobusom ili brodom (ili kombinaciju ovih vidova prevoza), to možete učinite preko:

  1. Rome2Rio portala – koristi se za pretragu ili
  2. 12Go portala – koristi se za pretragu i bukiranje

Oba portala su pouzdana i koriste ih putnici iz celog sveta. 

Taxi prevoz je takođe veoma zastupljen. Najveći komfor po vrlo povoljnim cenama pružaju Bolt i Grab. Na Tajlandu je Bolt zastupljeniji, te se pobrinite da instalirate njihovu aplikaciju jer ćete sigurno koristiti ovaj vid prevoza. 

Ostali vidovi prevoza, poput rečnih brodova, tuk-tuk prevoza, lokalnih autobusa (songthaew), long tail brodova, itd. su takođe dostupni i razlikuju se u zavisnosti od provincije koju posećujete.

Tajland - lokalni bus

Local bus

Thailand local road

Local road

Rezervacija izleta

Ne bih da se ponavljam, ali Tajland je zaista komercijalizovan. Rekla bih i previše, i sve što deluje kao egzotika ili na mapama deluje kao džungla, verovatno to nije. Pogotovo u velikim i turistički razvijenim provincijama, poput Phuket-a, Bangkoka, Krabi-ja, ostrva Koh Samui i Koh Phangan, itd. Dakle, izleta ima beskonačno i nudiće vam se na svakom koraku. 

Ukoliko želite unapred da ih rezervišete ili bar da istražite koje su opcije, od pomoći vam mogu biti:

  1. Viator – portal koji je osnovan od strane Trip Advsor-a
  2. GetYourGuide

Preko ovih portala možete da vidite šta se nudi od izleta, odnosno koji izleti su dostupni iz provincije u kojoj se nalazite. Takođe, možete i da bukirate izlete. Druga opcija bukiranja je da to uradite kad dođete na destinaciju, preko hotela ili lokalnih organizatora.

Ono na šta je neophodno obratiti pažnju jesu utočišta slonova i drugih divljih životinja. Na Tajlandu ih ima puno. Pre nego što se odlučite koji ćete posetiti, pogledajte njihov sajt, pročitajte komentare, vidite šta nude. Ima mnogo neetičkih utočišta koji izrabljuju životinje i sigurno ne želite da budete deo tog sveta. Ako “utočište” nudi jahanje slonova, to je jedan od sigurnih znakova da treba da ga preskočite.

Thailand elephant sanctuary

Elephant sanctuary, Koh Samui

Long tail boat

Ko Poda, Krabi

Lokalna valuta

Lokalna valuta na tajlandu je Thai baht (THB). Na svim turističkim destinacijama ima dosta menjačnica i pobrinite se da još na aerodromu razmenite pare. Na nekim mestima možete plaćati karticom, ali je i dalje više onih koji primaju samo keš. 

U velikom broju slučajeva ne možete platiti karticom ako je račun ispod 200 THB. Takođe, mnogi naplaćuju proviziju ukoliko se plaća karticom. Tako da je definitivno bolji izbor da imate keš kod sebe. 

Internet i e-sim kartica

Nakon boravka u Vijetnamu uverili smo se da je e-sim najpouzdanija i najpovoljnija opcija, koja vam omogućava kupovinu paketa sa kojim nećete razmišljati o internetu. 

Na Tajlandu postoji nekoliko mobilnih operatera i bilo kog da izaberete nećete pogrešiti. Dakle, izbor zavisi samo od paketa koji vam odgovara, odnosno broja dana i količine podataka. Mi smo koristili e-sim od ova dva operatera:

  1. AIS
  2. Dtac

Instalacija e-sim kartice je krajnje jednostavna. Potrebno je samo da pratite uputstva koja dobijate od mobilnog operatera prilikom kupovine. Ono što je najvažnije je da proverite da li je model telefona koji imate kompatibilan i može da podrži instalaciju e-sim kartice.

Više informacija, utisaka, fotografija i snimaka možete pronaći na Instagram highlight-ima sa Tajlanda.

author Mara On The Road

Marija Davidović

Autor

Zdravo, ja sam Marija. U gepeku imam žicu za roštilj, kanađanke, masku za ronjenje i suncobran. Mogu da se spremim za put za manje od pola sata. To je moja super-veština.

 INSTAGRAM

Povezani sadržaj

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *