Ljubljana – Vodič i top atrakcije

by January 2023

Moj stav o glavnom gradu Slovenije se menja sa godinama. Svaki put kad posetim Ljubljanu, malo je više volim. Uvek je posećujemo usput, retko se zadržavamo duže od par sati i retko noćimo u gradu. Ne mogu reći da smo je u potpunosti istražili, ali ima par stvari koje bih mogla da podelim sa vama i pomognem da i vi zavolite ovaj krajnje šarmantan, zeleni grad.

Fotogenične pastelne kuće, poređane duž obala reke Ljubljanice, koja baš zgodno protiče kroz sam centar grada, su ono što na mene ostavlja najjači utisak.

ljubljanica, ljubljana

Reka Ljubljanica, Ljubljana

Mi uvek dolazimo kolima i parkiramo se kod Zmajskog mosta (ulica Petkovskovo nabrežje) i odatle krećemo u šetnju Ljubljanom. Ovaj most se smatra simbolom grada i kako mu ime nagoveštava, prepoznatljiv je po četiri impresivne statue zmaja (po dve sa svake strane).

U centralnom delu grada, reka je premošćena sa nekoliko mostova. Svaki je zanimljiv na svoj način i nalaze se na par minuta hoda jedan od drugog. Pored gore pomenutog Zmajskog, nemojte propustiti priliku da se prošetate Mesarskim mostom, na kom se nalaze interesantne skulpture. Par koraka dalje od Mesarskog, nalazi se čuveni most Tromostovje kog čine tri kraka. Između ova dva mosta nalaze se centralni market na jednoj i niz simpatičnih ugostiteljskih objekata i Prešernov trg na drugoj obali. 

Centralni market se sastoji od otvorenog i zatvorenog dela i počinje još kod Zmajskog mosta. Moja preporuka da je prođete tuda i vidite šta se dešava tog dana kada ste vi u Ljubljani. Posebno zanimljivu ponudu možete očekivati na platou između Katedrale i reke (Pogačarjev trg) gde se svakog petka od marta do oktobra organizuje kuhinja na otvorenom kada brojni slovenački kuvari pripremaju hranu.

Ljubljana grad

Levstikov trg, Ljubljana

Ljubljana grad

Stritarjeva ulica, Ljubljana

Prešernovim trgom dominiraju spomenik slovenačkom pesniku Francu Prešernu i Franjevačka crkva. Kada krenete sa trga, preko Tromostovja ulazite u meni omiljenu Stritarjevu ulicu koja se završava Mestnim trgom. Odavde je jako lep pogled ka Ljubljanskom gradu (zamku). Ne propustite priliku da se prošetate ulicama koje se vode levo i desno od gradske većnice i Robove fontane koja se nalazi na trgu. U tim ulicama naići ćete na veoma zanimljive restorane, barove i craft prodavnice. Inače, Robova fontana nosi naziv i Fontana tri reke jer su na njoj prikazane skulpture rečnih bogova koji predstavljaju tri kranjske reke – Ljubljanicu, Savu i Krku.

Ljubljanski grad je svakako jedan od simbola Ljubljane i preporučujem da ga posetite. Možete se popeti peške ili gondolom. Naravno, možete i kombinovati. Mi preferiramo da se popnemo gondolom, a nazad idemo peške. Kada dođete do Robove fontane, videćete putokaze koji vas navode na pešačku stazu do zamka i mesto sa kog polazi gondola. U sklopu zamka nema puno aktivnosti, ali vam preporučujem da se prošetate i uživate u pogledu na grad.

Dalje od Tromostovja nailazite na jedan sasvim mali most koji se naziva Riblji (Ribja brv) i koji spaja maleni trg koji nosi isti naziv – Riblji trg i veliki Kongreski trg. Sa ovog mosta se pruža veoma lep pogled na grad. Moja najtoplija preporuka je da na Riblji trg dođete veoma gladni, kako biste mogli da probate baš dobre burgere u Pop’s-u. Ovo iskustvo zaista ne treba da propustite. Odličan izbor piva, još bolji izbor burgera i fantastična atmosfera su glavni atributi ovog mesta. 

Burger, Pop's
Pop’s Place
Beer, Pop's
Pop’s Place

Nedaleko od Ribljeg, nalazi se još jedan vrlo fotogeničan, kameni most – Šuštarski. U nesporednoj blizini ovog mosta se nalazi drugi Pop’s lokal koji nudi fantastičan izbor pica.

Dalje od Šuštarskog, nailazimo na Šentjakobski most, gde završavamo našu uobičajenu turu Ljubljanom.

Dakle, za jednodnevnu posetu Ljubljani, ja preporučujem da prošetate obalom Ljubljanice i sporednim uličicama između Zmajskog i Šentjakobskog mosta i da se posetite Ljubljanski grad.

Ljubljana at night

Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

Samo jednom smo bili smeštani u samom gradu i smeštaj smo našli baš kod ovog mosta, u objektu koji se zove Galeria River. Ukoliko tražite smeštaj u Ljubljani, ovo bi mogla da bude dobra opcija. U blizini je odličan Le Petit Cafe koji nudi dobar doručak.

U okviru ovog blog posta želela bih da vam skrenem pažnju na tri mesta koja se nalaze u neposrednoj blizini Ljubljane, a koja vam preporučujem da posetite.

Prva lokacija je Škofja Loka, miran grad sa izuzetno dobro očuvanim srednjovekovnim jezgrom. Kroz grad protiče rečica Sora, na kojoj se nalazi najstariji očuvani most u Sloveniji. U pitanju je mali kameni most koji nosi naziv Kapucinski. Spremite fotoaparate, oduševićete se. Najveća atrakcija grada je dvorac Loški grad, odakle se pruža predivan pogled i gde ćete imati priliku da prošetate izuzetno lepim dvorištem dvorca i posetite Loški muzej.

Druga lokacija koja je vredna pažnje je u stvari smeštajni objekat – Guesthouse Bistra. Nalazi se na oko 30min vožnje od Ljubljane, u čarobnoj prirodi pored Tehničkog muzeja Slovenije i Samostana koji se nalazi u prelepom dvorištu. Preporučujem da ovde budete smešteni ako obilazite Ljubljanu i okolinu. Jako lako putnik može da zaobiđe ovo mesto, jer se ne nalazi na uobičajenim turističkim rutama. I mi smo odseli ovde jer nam je lokacija bila zgodna za noćenje i dalje put ka destinaciji na koju smo tad krenuli. Mesto Bistra u kom se smeštaj nalazi je izuzetno malo i lagana šetnja je dovoljna da se obiđe, ali pejzaž i okolina su zaista unikatni i vredni pažnje.

Grad Bistra
Grad Bistra
Grad Bistra
Grad Bistra

Treća lokacija je Kamnik. Pošto gajim veliku ljubav prema ovom mestu, poseban blog post biće posvećen ovom gradu i okolini.

MARA RECOMMENDS

Do sledećeg čitanja,

Mara

author Mara On The Road

Marija Davidović

Autor

Zdravo, ja sam Marija. U gepeku imam žicu za roštilj, kanađanke, masku za ronjenje i suncobran. Mogu da se spremim za put za manje od pola sata. To je moja super-veština.

 INSTAGRAM

Povezani sadržaj

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *