Slovenija – Uzduž i popreko

by January 2023

Trava je zelenija u Sloveniji. I zaista tvrdim da je tako.
Kad ulazite u Sloveniju, primetićete da se reljef drastično menja, postaje brdovitiji i kao u svakoj poštenoj bajci, na vrhu se nalazi zamak. U ovoj bajci, u pitanju je zamak Mokrice. Iako smo, sad već nebrojeno puta bili u Sloveniji, nismo ga posetili, ali u planu je.

Kako odmičete dalje, primetićete da je autoput okružen predivnim, malim selima uređenim tako da nagoveštavaju da se približavate Alpima. Još je lepše ako se izdvojite sa glavnih, pa krenete magistralnim putevima.
U Sloveniji su putevi svih kategorija dosta dobro održavani, tako da slobodno možete da zalutate. Autoputevi u Sloveniji se naplaćuju kroz vinjetu koju možete uzeti već na benzinskim stanicama u Hrvatskoj ili odmah nakon ulaska u Sloveniju.

Slovenija je mala zemlja koja se često zanemaruje od strane putnika. Međutim, ovaj skriveni dragulj krije neke od najlepših pejzaža i šarmantnijih gradova u Evropi.

Velika Planina, Slovenija
Velika Planina

Pošto sam vas ubedila da počnete da razmatrate Sloveniju kao destinaciju koju ćete posetiti čim dobijete slobodne dane na poslu, pređimo na par praktičnih saveta i mojih ličnih preferencija.

Slovenija je dovoljno velika da možete provesti više nedelja obilazeći je, a opet pogodno mala da relativno brzo stignete svuda, pogotovo ako vam je baza negde oko Ljubljane.
Moram priznati da preferiram zapadni deo Slovenije, iako svaki njen deo ima neke specifičnosti koje vredi videti.

Glavni grad Slovenije je Ljubljana. Gotovo uvek je posetimo bar na kratko kada smo u Sloveniji ili u prolazu. Ljubljana je mali, slikoviti grad poznat po srednjovekovnoj arihtekturi i pastelnim kućama poređanim duž reke Ljubljanice koja protiče kroz grad.

Reka Ljubljanica, Slovenija
Reka Ljubljanica, Ljubljana
Ljubljana grad, Slovenija
Levstikov trg, Ljubljana

Kad putujemo, trudimo se da ne budemo smešteni u glavnim gradovima ili popularnim turističkim destinacijama.

Tako, umesto na Bledu mi biramo da budemo smešteni u Radovljici, koja je jedan od najšarmantnijih gradova u Sloveniji, a nalazi se na par minuta vožnje od Bledskog jezera. Druga baza kojoj se rado vraćamo je Kamnik, malo mesto sa dobro očuvanim srednjovekovnim jezgrom i fantastičnim pogledom na Alpe.

Radovljica grad, Slovenija
Radovljica
House door at Radovljica grad, Slovenija
Radovljica

Nacionalni park Triglav i čitav predeo između Save Dolinke i Save Bohinjke je krajnje čaroban i neće ostaviti nikog ravnodušnim sasvim sigurno. Triglav nosi titulu jedinog nacionalnog parka u Sloveniji. Nalazi se u srcu Julijskih Alpa i doslovno je raj za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora. U ovom delu Slovenije se nalazi i prelepa Kranjska gora, atraktivna za posetu tokom čitave godine, ali ipak najpopularnija zimi kada postaje centar skijališnog turizma Slovenije i domaćin veoma prestižnih takmičenja u zimskim sportovima.

Triglav planina, Slovenija
Triglav

Dolina reke Soče i Logarska dolina su takođe nezaobilazne destinacije, dok su već pomenuti Kamnik sa Kamniškom Bistricom i Velika planina ne toliko popularni, ali fascinantni i veoma jedinstveni predeli.

Soča reka, Slovenija
Reka Soča
MARA RECOMMENDS
  • Jezero Bohinj i slap Savice
  • Logarska dolina
  • Kranjska gora, jezero Jasna i prirodni rezervat Zelenci
  • Ljubljana
  • Dolina reke Soče
  • Kamnik, Kamniška Bistrica i Velika planina

Velika prednost Slovenije je što se graniči sa Italijom i Austrijom, tako da lako možete organizovati jednodnevni izlet do Graca, Trsta ili vam Slovenija može biti usputna destinacija na putu ka Italiji ili Austriji. 

Kao što sam već napomenula, granice Slovenije ka njenim susedima su otvorene, ali vodite računa o plaćanju putarina. U Austriji je neophodna vinjeta i možete je uzeti na automatima pri ulasku u zemlju. U Italiji se korišćenje puteva viših kategorija naplaćuje na naplatnim rampama. Ukoliko bi vas put naneo skroz do Nemačke, iznenadiće vas činjenica da se putevi u ovoj državi ne naplaćuju.

Iako je Slovenija relativno mala zemlja, ima puno toga da ponudi. Ovim blog postom nisu pokrivene sve atrakcije Slovenije. Ne treba zanemariti Maribor, mediteransko primorje, svetski poznate pećine, čuvenu farmu lipicanera, vinogorje i banjsku regiju. Svi ovi predeli će sasvim sigurno dobiti svoje mesto u nekim zasebnim blog postovima. 

Do sledećeg čitanja,

Mara

author Mara On The Road

Marija Davidović

Autor

Zdravo, ja sam Marija. U gepeku imam žicu za roštilj, kanađanke, masku za ronjenje i suncobran. Mogu da se spremim za put za manje od pola sata. To je moja super-veština.

 INSTAGRAM

Povezani sadržaj

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *