3 najlepša jezera Slovenije

by February 2023

U ovom blog postu predstavljam tri najatraktivnija jezera Slovenije – Bled, Bohinj i jezero Jasna. Sva tri su prelepa i imaju potpuno različit karakter. Bled je urban, Bohinj je uspavan, dok Jasna odiše mondenskom atmosferom. Sva tri jezera su relativno blizu jedno drugom i mogli bi se posetiti čak i u jednom danu, ali bih ipak preporučila da se za svako ostavi po jedan dan, kako biste mogli da uživate i istražujete ne samo jezero nego i predivnu okolinu koja okružuje svaku od ove tri destinacije.

Bled

Verujem da većina prvo pomisli na Bled kada se spomene Slovenija. Bled zaista jeste promovisan kao nezaobilazna destinacija i pored Ljubljane je najprometnije i mesto sa najviše turista u Sloveniji.
Moram priznati da se Bled na mojoj listi omiljenih destinacija u Sloveniji ne kotira visoko, ali ne mogu da poreknem da je Bled zaista atraktivno jezero koje treba posetiti. Ono na šta morate biti spremni jesu velike grupe turista i potencijalni problem sa parkiranjem.

Pored samog jezera koje je izuzetno fotogenično i okruženo pešačkom stazom, ono što ne treba da propustite kada ste na Bledu jeste zamak – Blejski grad, sa čijih zidina se pruža najlepši pogled na jezero.
Do zamka se može doći kolima ili peške. Staza do zamka je uređena i atraktivna je sama po sebi. Uspon, koji traje oko 20 min, nije previše zahtevan, tako da preporučujem laganu šetnju do zamka.
U okviru zamka se nalazi muzej, nekoliko manjih prodavnica originalnih, ručno pravljenih proizvoda i suvenira, restoran i bar. Ulaz u stari grad se plaća i ta ulaznica pokriva ulaz u muzej.

jezera slovenije - Bled

Bledsko jezero

Bledsko jezero, staza do starog grada

Staza do Blejskog grada

Još jedan simbol Bleda, pa i čitave Slovenije, je krem kolač koji se tradicionalno prozivodi na Bledu od 1953. godine, a koji je osmislio nekadašnji menadžer poslastičarnice hotela Park. Moja preporuka je da spojite ova dva autentična iskustva i da svoj krem kolač naručite u kafeu koji se nalazi u okviru zamka.

Ukoliko ipak želite da probate Bledsku krempitu (Blejska kremna razina ili kremšnita) na mestu odakle je i potekla, onda se uputite ka restoranu i kafeu hotela Park, koji se nalazi tik u šetalište, na obali jezera, i koji pored uživanja u kolaču pruža i prelep pogled.

bled krempita

Bledska krempita

Blog Jezera-Blejski grad

Stari grad, Bled

Kad dođete na Bled, primetićete da su na obali jezera usidreni šarmantni, šareni i fotogenični drveni čamci. Reč je o tradicionalnim pletna čamcima koji prevoze putnike do predivnog ostrva koje je locirano negde na sredini jezera. Do ostrva možete doći tako sto ćete iznajmiti čamac i sami upravljati njime ili u okviru grupnih polazaka.

U okolini Bleda postoji nekoliko izuzetno zanimljivih mesta koje vredi posetiti. Jedno od njih je kanjon Vintgar, koji je usekla reka Radovna i koji je svega 4 km udaljen od Bleda.

Kanjon je dugačak 1.6 km i možete ga posetiti zahvaljujući drvenim stazama koje su postavljene uz stene koje se izdižu iznad kanjona. Ove staze su dosta dobro uređene i šetnja kanjonom je poprilično lagana, tako da ovo čudo prirode možete posetiti i sa decom. Šetnja kanjonom pružiće vam priliku da vidite kako reka Radovna prelazi iz brze planinske reke, čiji tok karakterišu brzaci, do mirne reke koja na par deonica formira bazene sa kristalno čistom vodom. Staza se završava pogledom na veličanstveni vodopad Šum.

Ulaz u kanjon Vintgar se plaća i neophodno je proveriti da li se uopšte može posetiti, jer je lokalitet otvoren kada vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Vintgar

Kanjon Vintgar

kanjon Vintgar

Kanjon Vintgar

MARA RECOMMENDS

  • Bledski zamak
  • Šetnja oko jezera
  • Krem kolač na Bledu
  • Kanjon Vintgar

Bohinjsko jezero

Za razliku od turističkog, užurbanog Bleda, Bohinjsko jezero je destinacija koja odiše mirom i na kojoj se u potpunosti možete relaksirati. Ja mu uvek dajem prednost nad Bledom.

Bohinjsko jezero se nalazi na svega nekoliko minuta vožnje od Bleda, tako da se poseta ovim jezerima može realizovati u jednom danu.

Put od Bleda ka Bohinju je u dobrom stanju i pruža mogućnost uživanja u prirodi i predivnim predelima usput.

Bohinj je najveće prirodno jezero u Sloveniji, smešteno u srcu Julijskih Alpa. Deo je nacionalnog parka Triglav i krasi ga netaknuta priroda. Julijski Alpi su planinski lanac koji se proteže kroz Sloveniju, Italiju i Austriju, poznat po svojim slikovitim planinskim vrhovima, bujnim zelenim dolinama i zapanjujućim pejzažima.

jezera slovenije - Bohinj

Bohinjsko jezero

Crkva i kameni most, Bohinjsko jezero

Crkva Sv. Jovana Krstitelja, Bohinjsko jezero

Meni su prve asocijacije na Bohinjsko jezero krstalno čista jezerska voda, refleksija planinskih masiva, autentični zaseoci u okolini jezera i kameni most pored kog se nalazi prelepa crkva Sv. Jovana Krstitelja. Kameni most nazivaju još i Đavolji i za njega se vezuje legenda koja kaže da je na ovom mestu đavo sagradio most u zamenu za dušu onoga ko prvi pređe preko njega. Prema predanju seljani su mudro pustili psa da prvi pređe. I crkva koja se nalazi pored mosta krije zanimljive priče. Ne zna se kada je tačno izgrađena, ali impresivno je da je stara preko šest vekova.

Mnoge istorijski zanimljive ličnosti su boravile na Bohinju. Jedna od njih je Agata Kristi koja se često vraćala na Bohinjsko jezero. Nijedna njena priča nije povezana sa jezerom jer je smatrala da je Bohinj previše lep za ubistvo.

Nedaleko od jezera, kada se krene prema naselju Ukanc, se nalazi još jedna atrakcija koju ne smete propustiti ako ste došli do Bohinja. U pitanju je slap Savice.

Reku Savu čine Sava Dolinka i Sava Bohinjka. Slap Savice je izvor Save Bohinjke. Kod gostionice “Koča pri Savici” se nalazi parking. Odatle se ide peške do staze koja vodi do vodopada. Na početku staze se nalazi drvena kućica gde možete kupiti suvenire, vodu, sladoled i slično i gde se naplaćuje ulaz na stazu.

Uspon nije previše zahtevan i traje oko 30 min. Već na samom početku staze vas pozdravlja manji vodopad, tek da vam ukaže kakve lepote vas čekaju usput.

Na stazi postoji par deonica sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah.

Blog Jezera- Slap Savica

Slap Savica

Blog Jezera - Savica, pogled

Staza do slapa Savica

U nacionalnom parku Triglav, nalazi se i izuzetno popularno skijalište Vogel. Na obali jezera, u mestu Ukanc, se nalazi polazna tačka sa koje kreće gondola ka skijaškom centru Vogel.

Ukoliko ogladnite, moja preporuka je Restoran Hiša Pr’ Pristavc koji se nalazi na par minuta vožnje od jezera.

MARA RECOMMENDS

  • Šetnja oko jezera, Kameni most i crkva Sv. Jovana Krstitelja
  • Slap Savica
  • Poseta nekom od zaseoka u okolini jezera
  • Restoran Hiša Pr’ Pristavc

Jezero Jasna

Jezero Jasna se nalazi pored čarobne Kranjske gore.

Do jezera postoji pešačka staza, tako da se možete prošetati iz Kranjske Gore (oko 15 min šetnje). Takođe, postoji parking kod jezera, pa mu možete prići i kolima. Refleksija planinskih vrhova u kristalno čistoj vodi nateraće vas da se zaljubite u ovo mesto i da mu se uvek vraćate. Jasna se sastoji od dva povezana, veštačka jezera. Simbol jezera i omiljeno mesto za fotografisanje je statua kozoroga koja se nalazi u neposrednoj blizini parkinga, tačnije pri početku pešačke staze koja vodi oko jezera. Ovde ćete pronaći nekoliko smeštajnih i ugostiteljskih objekata koji služe kafu sa vrhunskim pogledom. Staza oko jezera je izuzetno lagana, tako da je ovo mesto veoma pogodno i za šetnju sa malom decom.

jezera slovenije - Jasna, zima

Jezero Jasna zimi

jezera slovenije - Jasna, prolece

Jezero Jasna na proleće

U blizini jezera nalazi se vodopad Peričnik, koji je jadan od najviših vodopada u Sloveniji. Ovo mesto se nalazi na par minuta vožnje iz Kranjske Gore ka naselju Mojstrana, odakle imate putokaze do vodopada. Kolima dolazite do označenog parkinga, odakle kreće šetnja kroz šumu do ovog čarobnog slapa. Staza nije previše naporna, ali svakako vam je neophodna prigodna obuća. Vodopad čine dva slapa, gornji (koji je svega 16 m visok) i donji koji je mnogo impozantniji i visok je 52 m. Ukoliko imate dobru obuću, malo hrabrosti i vremenske prilike koje vam idu na ruku, ne baš tako dobrom strazom, možete doći “iza” vodopada.

Još jedna atrakcija koja se nalazi u okolini je izvor Save Dolinke, odnosno prirodni rezervat Zelenci, koji se nalazi pored sela Podkoren. Nakon parkinga, vrlo kratkom šetnjom, lakom strazom kroz šumu stižete do izvora. Ovaj prirodni rezervat se nalazi na obodu Nacionalnog parka Triglav.

jezero zelenci

Prirodni rezervat Zelenci

Smaragdno zelena boja vode, šuma koja okružuje rezervat i vrhovi planinskog venca Karavanke koji se ističu u pozadini sasvim sigurno će fascinirati sve koji posete ovo mesto. Iako je ovo mesto magično uvek, moja preporuka je da ga posetite zimi, kada snežni prekrivač udara jak kontrast već pomenutoj nijansi vode. Inače, tokom cele godine temperatura vode je oko 6 stepeni, tako da ona ne ledi ni tokom najhladnijeg perioda godine.

Na par minuta vožnje od ovog rezervata je granica sa Italijom.

Ako tražite mesto za dobru klopu u ovom delu Slovenije, preporuke su Gostilna Zelenci, koja se nalazi uz istoimeni rezervat prirode i restoran Lačni Kekec koji se nalazi u Kranjskoj gori i odlično je mesto za prave gurmane.

MARA RECOMMENDS

  • Šetnja oko jezera Jasna i uživanje u čarobnoj prirodi
  • Poseta Kranjskoj gori
  • Vodopad Peričnik
  • Prirodni rezervat Zelenci

Smeštaj

Udlična baza za istaživanje ovih jezera je Radovljica.
Radovljica je mali, miran grad sa dobro očuvanim srednjovekovnim trgom i platforomom sa koje se pruža pogled na reku Savu i Julijske Alpe. Najbilža je Bledu, ali ni Bohinjsko ni jezero Jasna nisu mnogo daleko, tačnije nalaze se na par minuta vožnje od Radovljice.
Smeštaj koji ja toplo preporučujem je gostilna Kunstelj. U pitanju je gostionica sa prenoćištem. Ovaj objekat vodi četvrta generacija porodice Stiherle i otvoren je daleke 1873. godine.

Kunstelj je atrakcija za sebe ako mene pitate, jer ovde ne kupujete smeštaj nego iskustvo. U gostionici ćete imati priliku da probate autentičnu slovenačku kuhinju u restoranu koji je i Tito posetio. Hrana u restoranu se priprema od proizvoda koji se uzgajaju u dvorištu restorana ili namirnica koje dobavljaju od lokalnih proizvođača. U ponudi imaju i svoje pivo.
Još jedna ogromna prednost ovog objekta je lokacija. Nalazi se na par koraka od trga i orijentisan je ka dolini reke Save, tako da većina soba i dvorište gledaju na prostrane livade, dolinu Save i planine koje se izdižu iznad nje. Rano ujutru, dolina je pod maglom i fasciniraće vas ono što se polako nazire kako se magla podiže.

Na ovom LINKU možete pronaći mapu na kojoj su obeleženi lokaliteti i objekti spomenuti u ovom postu.

Više fotografija, video materijala i preporuka možete pronaći na ovom Instagram highlight-u koji je posvećen Sloveniji.

Do sledećeg čitanja,

Mara

author Mara On The Road

Marija Davidović

Autor

Zdravo, ja sam Marija. U gepeku imam žicu za roštilj, kanađanke, masku za ronjenje i suncobran. Mogu da se spremim za put za manje od pola sata. To je moja super-veština.

 INSTAGRAM

Povezani sadržaj

1 Comment

  1. Ana Boban

    Korisno, slikovito, inspirativno…hvala Marija! 🙂

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *